Bokankare

Inledning

Bokankare i silver (15g).

I mars har jag gått en kvällskurs i silversmide. Första sessionerna har jag spenderat på att göra mig själv en “bokankare”. En liten accessoar som ska hjälpa mig hålla boken öppen. Det kan behövas då jag har börjat läsa under lunchrasten och då inte har händer som räcker till. 🍽️

Funderingar inför projektet

För den nyfikne så kan jag förklara processen. Jag visste inte alls hur jag skulle bära mig åt, och hur man arbetar med silver på ett bra sätt. Mina orosmoln var på väg in till projektet var;

  1. att silvret skulle vara för mjukt och vika sig på grund av trycket från boken
  2. att det skulle vara svagt där man löder fast, därmed ville jag initialt undvika löda sidobitarna.
  3. att det skulle se fult ut och märkas var man löder.

Lärdomar under projektet

  • Skarven där man löder fast två bitar är väldigt starkt. Oftast starkare än själva materialet, därmed går det sällan sönder på skarven, utan kanske bredvid.
  • Silvret kan vara mjukt om den är för smal. De två “benen” som håller upp ankaret är till exempel möjligt att vika, vilket är bra om man har en lite tjockare bok. Men ankaret i sig är stadigt nog.
  • När man jobbar med silver så filar man och slipar mycket. Därmed döljs lödskarven helt (om man är villig att lägga tiden på att finputsa det…)
  • Designmässigt måste ankaret vara snäppet kortare än benen. Det gör det enklare att vända blad i boken utan att helt dra ur ankaret ur sin position.
  • Silver kan göra märken på papper när det pressas mot varandra, men nagellack gör susen som ett skyddande lager 👌

Med dessa lärdomar har jag insett att mina initiala orosmoln var inget att oroa sig för, och att det fanns andra mer praktiska aspekter jag borde ha tänkt på (som att inte förstöra pappren i boken 😂)

Processen

Silverbiten som gav grunden till ankaret är ca 1.2mm i höjd och 7mm i bredd. Ankaret blev ca 7cm i längd, och märk att benen bör vara snäppet längre, helst 1cm längre för smidigare bladvändning.

Tidsåtgång så tog det här mig ca 7 timmar av kursen, inklusive planering. Nu när jag har en färdig plan att följa kanske det går att minska till 5 timmar 🤔

Här är hur processen såg ut för mig:

  1. Såga ut mittenstommen på ankaret. En rak sågning tvärs över silvret.
  2. Såg ut ankarsidorna. En diagonal sågning, vinkeln du väljer är vinkeln som ankarsidorna kommer att slutligen att ha.
  3. Sträck ut bitarna. Mina bitar var smått böjda, så nu tog jag hammare och fil för att få bitarna rakare.
  4. Stämpla silvret. Man brukar stämpla silvret. I mitt fall är det stämpeln; Stockholms stad, 2023, samt 925 för att påvisa silverkvaliteten.
  5. Löda fast ankarsidorna. Placera ankarsidorna på var sin sida av mittstommen vid ena änden. Placera lod ovanpå och värm upp för att smälta lodet. Tänk på att vi ska loda igen för att fästa benen. Därmed ska det här lodet tåla en högre temperetur än lodet vi använder senare.
    • Placera i grönvätskan. Ursäkta kursledaren, men minns inte vad lösningen är för något 😂 Men efter man har värmt upp silver ska man lägga den i en varm lösning i ca 10 minuter. Någon kemisk grej som ska hjälpa 🤷
    • Skrubba rent. Silvret får en vit hinna av lösningen, det ska skrubbas bort.
  6. Fila och såga fint! Nu kommer den långa processen av att fila, fila och fila ankaret tills den får den formen du vill ha. Jag behövde även såga ut lite bitar för att enklare ge rätt form till ankarsidorna.
  7. Böj ankarbenen. Dags att forma benen. Här behövs bara en tång.
    • Vik benen till ett U.
    • Fila en skåra där du ska böja benen för att gå “framåt”. Eftersom det är en 90graders vinkeln blir det enklare om man har en skåra där böjningen ska vara.
    • Böj benen “framåt”.
    • Löda fast i skåran, samma process som i steg 5.
  8. Löda fast benen med ankaret. Samma process som i steg 5. Tänk på att nu ha ett lod som smälter tidigare än alla andra lod som använts. Annars riskerar de andra att smälta och ankaret faller isär.
  9. Fila igen! Nu kommer den långa processen av att fila finare och finare.
  10. Polera. Nu används en poleringsmaskin för att putsa fint.
  11. Värm och värm igen. Nu vitkokar vi 2-3 gånger. Med det menas att vi värmer silvret för att öka silverhalten på ytan och slagg “pressas ut”. Detta gör att oxidationen fördröjs och silvret håller längre.
  12. Lacka. I just det här projektet behöver vi lacka. För att pappren i böckerna gillar inte att pressas mot ren silver och jag märkte att det gjorde märken efter sig. Så använd nagellack för att ha ett skyddande lager.

Resultat

Allt som allt är jag nöjd med min ankare. Halvvägs trodde inte jag den skulle bli så snygg, ankaret såg mest ut som en runsten… Men efter filande och omformande så blev den faktisk lik en ankare!

Här nedan är en kort video av som visar delar av processen: