Veckobrev v13

Hobbyprojekt: Klackring

Den här veckan avslutades silversmidekursen jag gick. Men jag hann precis få klart en klackring! Eller egentligen en signetring då jag var klantig och gjorde motivet bakvänt… Men så kan det gå!

Det här är andra silverringen jag har gjort och det var mycket knepigare. Formen av en klackring är att den har en bred och platt parti på ovansidan. För att få den formen behöver ringen vara tjockare på den änden så att man kan fila ner det platta partiet.

För att lösa det köpte jag en grövre platta (2mm i tjocklek). Men för att få den ännu tjockare lödde jag fast två bitar på varandra för att få 4mm(!). Det var svårt att få ihop dem, och att sen jobba med en så tjock silverbit. Nu i slutändan när man sågat och filat är det inte mycket kvar av 4mm partiet. Så en del silver gick åt spillo… Menmen, nu vet jag hur man gör iaf 🤓

Här nedan är en video med små snuttar av processen.

Veckans bok: Läkarens yrkeskunnande

Den här veckan läste jag ut en bok jag blivit rekommenderad; “Läkarens yrkeskunnande” av Ingela Josefsson. Skriven 1998. Boken berör reflektioner över det praktiska och teoretiska inom läkarutövandet. Boken var mer intressant än jag trodde, då den innehöll mycket filosofi och lyfte upp intressanta tankar.

Ingela introducerar en till filosofer närmre i tiden så som Hans Larsson (1862-1944), från skånska slätten, Ludwig Wittgenstein & Hans-Georg Gadamar. Även en hel del inkluderas om Aristoteles, Platon och Sokrates.

Reflektionerna känns passande i tiden då de berör intuition versus kunskap och dess roll. Att det kanske inte räcker att kunna svara rätt på alla frågor om man inte har intuition och känsla för svarets inverkan. Det här är extra relevant i vår tid när GPT börjar bli allt större. Redan i början av boken nämndes artificiell intelligens, och jag var förvånad då jag inte tänkte mig det om en bok om läkaryrket i filosofisk perspektiv från 90-talet!

Ett begrepp jag lärde mig som lyftes upp är tyst kunskap som diskuterades mer i 80-talet. Det är kunskap som lärs sig genom erfarenhet och uppleverser. Alltså svårt att läsa sig till.

Ett fint sätt att se på hur kunskap och intution hör samman är Hans Larssons beskrivning;

Analysen & intuitionen är två strömningar som ständigt möts “som den ena tråden i en väfvnad den andra”. De förutsätter och samverkar med varandra “som in- och utadning”

Annat;

Jag har hunnit läsa en del av Doughnut Economics och verkar hittills väldigt spännande! Berättar mer om den när den är färdigläst, men ett par intressanta saker hittills jag kan tease’a med är;

  • “Torches of freedom” kampanjen av Edward Freud
  • Schwartz value circumplex